Smart Cleaning

Tips en advies

Velen van ons blijven onwetend over de goede huishoudpraktijken. We hebben de volgende informatie samengevat om u te laten zien dat het schoonhouden van uw huishouden geen complex, tijdrovend en geldverslindend proces hoeft te zijn. Door enkele of alle informatie hieronder te lezen en te gebruiken, wordt uw huishouden onmiddellijk een schonere en gezondere leefomgeving. We hebben cruciale informatie over de meest gebruikte schoonmaakproducten samengevat en u enkele aanbevelingen gegeven.

Als we op een duurzamere manier willen schoonmaken, het milieu veilig willen houden en de gezondheid van ons gezin willen verbeteren, kunnen we dat gemakkelijk doen door gebruik te maken van Belgische reinigingsmiddelen van hoge kwaliteit, geproduceerd door ECOVER. Traditionele reinigingsmiddelen komen bij normaal gebruik vrij in het milieu door verdamping van vluchtige componenten en het wegspoelen van restproduct van gereinigde oppervlakken, sponzen enz. De giftige chemicaliën die ze bevatten, kunnen zowel onze gezondheid als het milieu aantasten. Houd er rekening mee dat:

 • Vluchtige organische stoffen (VOS) in schoonmaakproducten kunnen de luchtkwaliteit binnenshuis aantasten en ook bijdragen aan smogvorming in de buitenlucht.
 • Bepaalde ingrediënten in schoonmaakproducten kunnen gevaar opleveren voor blootgestelde populaties (bijv. huid- en oogirritatie bij werknemers) of toxiciteit voor in het water levende soorten in wateren die onvoldoende behandeld afval ontvangen.
 • Ingrediënten die fosfor of stikstof bevatten, kunnen bijdragen aan de nutriëntenbelasting in waterlichamen, wat kan leiden tot nadelige effecten op de waterkwaliteit.
 • Sommige allesreinigers bevatten de schuimmiddelen diethanolamine (DEA) en triethanolamine (TEA). Wanneer deze stoffen in contact komen met nitrieten, vaak aanwezig als niet nader genoemde conserveermiddelen of verontreinigingen, reageren ze om nitrosaminen te vormen – kankerverwekkende stoffen die gemakkelijk de huid binnendringen.

Wees voorzichtig bij het interpreteren van vage of generieke beweringen zoals “milieuvriendelijk”, “ecoveilig”, blijf op de hoogte van “greenwashing”. Als u niet zeker weet wat u moet kopen, moet u leveranciers en fabrikanten die groene schoonmaakproducten aanbieden, vragen om hun groene claims duidelijk en specifiek te definiëren. Soms is dit echter makkelijker gezegd dan gedaan. Daarom moeten kopers zich concentreren op de volgende zaken bij het beslissen welke reinigingsmiddelen ze kopen: 

 • Gebruik schoonmaakmiddelen van ECOVER.
 • Gebruik producten die een EcoLabel-certificaat hebben.
 • Gebruik geconcentreerde formules met passende voorzorgsmaatregelen voor het hanteren.
 • Koop schoonmaakmiddelen met een laag VOS-gehalte.
 • Lage ontvlambaarheid.
 • Koop wasmiddelen die zijn ontworpen voor gebruik in koud water om energie te besparen.
 • Zijn biologisch afbreekbaar volgens standaardmethoden en -definities – materialen worden relatief snel afgebroken in een aquatische aerobe omgeving.
 • Koop producten met duidelijke etikettering en informatie over gebruik en verwijdering.
 • U kunt ons altijd om meer informatie en aanbevelingen vragen door simpelweg contact met ons op te nemen.

Microvezel is een pluisvrij synthetisch materiaal dat al bijna tien jaar bestaat en een van de meest geprefereerde schoonmaakmaterialen is geworden die in de professionele schoonmaakindustrie worden gebruikt. Microvezel is gemaakt met miljoenen microscopisch kleine haken die allerlei soorten vuil, stof en bacteriën van oppervlakken aantrekken, absorberen en verwijderen. Vaak is het een product dat verkeerd wordt begrepen, onderbenut en als te duur wordt beschouwd. Ondanks deze percepties tonen onderzoeken aan dat microvezeltechnologie zorgt voor een kosteneffectieve reinigingstool die efficiënt reinigt en arbeidsuren en geld bespaart. Naarmate de vraag naar microvezeltechnologie, met name zwabbers, matten en doeken, is toegenomen, hebben fabrikanten producten gemaakt die effectiever, gebruiksvriendelijker en betaalbaarder zijn. Een correct geïmplementeerd reinigingsprogramma op basis van microvezels kan reinigingstaken stroomlijnen, de netheid verbeteren en het gebruik van water en chemicaliën verminderen. Het is ook een programma om kosten te vermijden, aangezien microvezeltechnologie productvervanging minimaliseert. Niet alle microvezels zijn van gelijke kwaliteit. Mensen moeten de volgende factoren evalueren bij het selecteren van een product van goede kwaliteit:

 • Duurzaamheid – het aantal keren dat een microvezel over een schurend oppervlak kan bewegen voordat het doorslijt, degradeert of gaten ontwikkelt.
 • Schuurkracht – hoe hoger de scrubfactor, hoe beter de doek presteert bij het verwijderen van vuil en bacteriën van een oppervlak of microscopisch kleine spleet.
 • Absorptievermogen – hoe meer vloeistof de doek zal absorberen en vasthouden.
 • Wascycli – de levensduur van de doek door machinewas en droogcycli voordat deze verslechtert.

Als je microvezelproducten van hoge kwaliteit wilt kopen, raden we je aan om de Belgische microvezels te proberen die NICOLS al jaren ontwikkelt. Heeft u advies nodig over welk type microvezels u voor verschillende ondergronden kunt gebruiken, of heeft u nog vragen, neem dan gerust contact met ons op.

Deze moppen bestaan uit een lichtgewicht steel met een zeer wendbare platte rechthoekige kop. De kleine vezels van de moppen maken de stof zeer absorberend, efficiënt en betrouwbaar. De microvezels hebben een positieve lading die stof aantrekt, wat een negatieve lading heeft. Hier zijn enkele extra voordelen bij het gebruik van microvezelmoppen::

 • Microvezelmoppen verminderen de hoeveelheid water en chemicaliën die worden gebruikt aanzienlijk.
 • De verminderde hoeveelheid reinigingsmiddelen resulteert in vermeden aanschafkosten.
 • Het herhaaldelijk transporteren, legen en aanvullen van grote emmers reinigingsoplossing is niet meer nodig.
 • Omdat microvezel vloeistof vasthoudt zonder te druppelen, laat het slechts een lichte waterfilm achter op de vloer die snel droogt, wat resulteert in minder kans op uitglijden en vallen op een natte vloer.
 • Stof- en vuildeeltjes worden niet alleen aangetrokken door de microvezel, maar worden stevig vastgehouden en niet herverdeeld door de kamer.
 • Microvezel mag niet worden gewassen in industriële wasmachines en drogers, omdat hoge temperaturen het materiaal kunnen beschadigen. Het wordt aanbevolen om standaard sluitringen te gebruiken met milde reinigingsmiddelen die geen bleekmiddel, bijtende of agressieve reinigingsmiddelen bevatten die de microvezel kunnen aantasten.

Een fundamenteel kenmerk van kleurcodering in de professionele schoonmaakindustrie is de nadruk op infectiebeheersing en het voorkomen van kruisbesmetting tussen verschillende afdelingen en poetstoepassingen. De kleurcodering is geïmplementeerd in onze diensten en zou moeten worden gebruikt door iedereen die zich zorgen maakt over gezondheidsgerelateerde problemen. Door ervoor te zorgen dat u een kleurgecodeerd reinigingsprogramma heeft, helpt u kruisbesmetting te voorkomen. Door verschillende gekleurde reinigingsmicrovezelmoppen te gebruiken bij het ontsmetten van een toilet dan in een gemeenschappelijke ruimte of een voedselbereidingsstation. Hoewel er technisch gezien geen “kleurstandaard” is, zijn er algemene trends naar voren gekomen, die velen zijn gaan observeren:

 • Rood – Gebruikt in ruimtes met een hoger risico op kruisbesmetting en verspreiding van infecties – meestal voor het reinigen van toiletruimtes, inclusief toiletten en urinoirs.
 • Geel – Gebruikt voor het reinigen van objecten en oppervlakken in kamers en gebieden met een lager risico van toiletten, inclusief gootstenen.
 • Groen – Gebruikt in ruimtes waar voedsel wordt gehanteerd en bereid.
 • Blauw – Gebruikt in gebieden met een lager risico, zoals gemeenschappelijke ruimtes en voor algemene reiniging van oppervlakken zoals glas en spiegels.

Door kleur toe te passen op uw schoonmaakprogramma, doorbreekt u eventuele taalbarrières tussen u en uw personeel. Dit is uiterst belangrijk omdat het de mate van onzekerheid wegneemt, wat resulteert in een consistente reiniging van uw gehele personeel/huishouden. Als je huisdieren of kleine kinderen in huis hebt, moet je nog voorzichtiger en strenger zijn met betrekking tot het schoonmaken van je huis. Als u professioneel advies nodig heeft, helpt SMART Cleaning u graag verder. Het enige wat u hoeft te doen is contact met ons op te nemen en wij regelen graag een bezoek aan uw huis en stellen een individueel programma op – hoe u uw huis gezonder en schoner kunt houden en onderhouden.

De sleutel tot het beheersen van vuil in uw faciliteit is om te voorkomen dat het in de eerste plaats het gebouw binnendringt. Door het gebruik van een microvezelmattensysteem vangt u vuil, vuil en vocht direct bij de voordeur op. Gebruik verschillende microvezelmatten – entreematten, schrapermatten, binnenmatten, enz., afhankelijk van uw huishouden. Op deze manier kunt u uw bescherming verbeteren tegen modder, zwaar vuil en stof, dat anders gemakkelijk uw woonruimte binnenkomt.

 • Entreematten – Entreematten zijn de eerste verdediging tegen tracking in vuil en vocht. De goede zijn gemaakt van nylon pool die antistatisch is, vuil naar de bodem van de mat trekt en dorstig water opneemt.
 • Schrapermatten – Ontworpen met stevige, slipvaste verhoogde rubberen noppen die schoenen schuren bij elke stap. Vangt vocht en zwaar vuil, zand, grind en modder op in de diepe uitsparingen om te voorkomen dat het naar binnen wordt getrokken.
 • Loopmatten – Microvezelmoppen absorberen meer dan traditionele moppen en de positief geladen microvezels trekken stofdeeltjes aan (die negatief geladen zijn), met vezels die door de oppervlakteporiën van de meeste vloermaterialen dringen.
 • Binnenmatten – Binnenmatten kunnen worden gebruikt als lopers in gangen of ontvangstruimtes, of als decoratieve bescherming met de uitstraling van een duur vloerkleed in restaurants, hotels, banken of andere professionele voorzieningen.
 • Wilt u meer informatie over het meest geschikte gebruik van microvezelmatten, neem dan gerust contact met ons op.

HEPA staat voor High Efficiency Particulate Air en een echt HEPA-filter wordt algemeen beschouwd als het ultieme filter. Het werd uitgevonden tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen de Atomic Energy Commission een filter nodig had om onderzoekers te beschermen tegen radioactieve stofdeeltjes die een gevaar voor de gezondheid zouden kunnen vormen. Het vangt deeltjes zo klein als 0,3 micron op met een efficiëntie van 99,97%. Om een ​​idee te geven van de grootte van een micron, duurt het 25.400 micron om gelijk te zijn aan 2,54 cm. In metrische termen is een enkele micron 1 miljoenste van een meter. Een deeltje van 10 micron is onzichtbaar voor het blote oog. Stuifmeel varieert tussen 5-100 micron, terwijl mensenhaar tussen 70-100 micron ligt.

Dit type filter is zo efficiënt dat voor elke 10.000 deeltjes die het binnen zijn filterbereik binnenkomen, er slechts drie deeltjes doorheen gaan. Verrassend genoeg worden HEPA-filters nog efficiënter naarmate ze langer in gebruik zijn. Om deze reden worden ze gebruikt in omgevingen die afhankelijk zijn van hoge normen voor schone lucht, zoals chirurgische faciliteiten, tuberculose-afdelingen, NASA-cleanrooms en laboratoria. Ze zijn vooral nuttig voor mensen met allergieën. Veel imitatiefilters doordringen de markt, meestal HEPA-type filters genoemd. Ze zijn minder duur, hebben een lagere rating en zijn minder goed in het filteren van de lucht. Mensen wiens gezondheid de specifieke voordelen en efficiëntie van een HEPA-filter vereist, moeten de verpakking controleren om er zeker van te zijn dat het filter een efficiëntie heeft van 99,97% voor microns van 0,3 in grootte. Een echte zal duidelijk worden gemarkeerd.

Traditionele reinigingsapparaten zouden grote deeltjes naar binnen zuigen, terwijl ze de kleinere deeltjes bacteriën in nieuwere gebieden verdrijven. De oudere reinigingsmodellen zouden in ieder geval de verspreiding van bacteriën en allergenen verergeren. HEPA-filtratiesystemen zullen allergeen- en bacteriedeeltjes aanzuigen en isoleren. Ze zijn ontworpen om de kleinste verontreinigende stoffen op te vangen, aangezien lucht door een fijn gaas wordt geperst door deeltjes te isoleren die zich vervolgens aan de afzonderlijke vezels zullen hechten. Luchtvervuiling is niet alleen uitlaatgassen van auto’s of fabrieksrook. Huisstofmijten, schimmelsporen, pollen en huidschilfers van huisdieren in de lucht in uw huis kunnen problemen veroorzaken als uw gezin allergieën of astma heeft. De HEPA-filterstofzuigers kunnen deze verontreinigende stoffen opvangen en kunnen helpen bij het verlichten van allergieën. Een manier om er zeker van te zijn dat je een duurzame en betrouwbare stofzuiger met HEPA-filter koopt, is door er een te kiezen uit de geweldige Miele-modellen.